Sunday Times: Izrael údajne zvažuje elektromagnetický útok na Irán

10.09.2012 Celý región

Londýn 9. septembra (TASR) - Izrael by mohol uvrhnúť Irán späť do "doby kamennej". Mohlo by sa tak stať v prípade, ak by na islamskú republiku, resp. jej energetickú sieť zaútočil elektromagnetickými impulzmi v rámci koordinovaného útoku na zastavenie iránskeho vojenského jadrového programu. Uviedla to dnes stránka ynetnews.com, ktorá sa odvoláva na článok v britskom nedeľníku Sunday Times.

Podľa zdrojov z prostredia amerických tajných služieb existujú "rastúce obavy", že Izrael by mohol zvažovať útok, pri ktorom by nasadil mikrovlnné zbrane alebo jadrovú zbraň, odpálenú vo vysokej výške. To by mohlo paralyzovať celý iránsky dopravný a komunikačný systém a zataviť rozvoj iránskeho jadrového programu.

Elektromagnetický pulz (EMP) je elektromagnetické žiarenie, pochádzajúce z explózie väčšinou jadrovej alebo elektromagnetickej bomby. Uvoľní sa pri ňom žiarenie gama, ktoré reaguje s magnetickým poľom Zeme. Impulz je veľmi silný a dlhé kovové predmety (trúbky, káble) sa chovajú ako antény, na ktorých sa indukuje vysoké napätie, pokiaľ impulz nedokážu nijako uzemniť. Toto napätie a s ním spojené vysoké prúdy sú schopné zničiť nechránenú elektroniku, napríklad elektrické spotrebiče, ktoré nie sú v kovovej, magneticky vodivej a uzemnenej škatuľke. U EMP neboli zaznamenané žiadne účinky na biologické organizmy.

Hoci potenciál EMP bol pôvodne známy ako vedľajší účinok výškových jadrových skúšok v 50. a 60. rokoch, pulz môže produkovať aj nejadrové zariadenie, napríklad mikrovlnný generátor.

Noviny citovali Uziho Rubina, ktorý pomáhal vyvíjať izraelský protiraketový štít, podľa ktorého je použitie jadrových zariadení na nesmrtiace účely, akým je EMP, vylúčené. "Existujú metódy, ktorými sa dá EMP vytvoriť zo zeme," povedal Rubin.
 

Vyberte región